Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София вече има своя Дом „Дора Габе“

Домът на голямата ни поетеса е отворен за посетители

18
Снимка: Красимир Мартинов

41 години след смъртта на голямата българска поетеса, писателка и преводачка от еврейски произход Дора Габе (рождено име - Изидора Пейсах), е изпълнено завещанието й – домът й на булевард "Васил Левски" № 60 в София да се превърне в място за срещи на български писатели и хора на духа.

В уредената експозиция в него могат да се видят оригинални портрети на Дора Габе, рисувани от професорите Илия Петров и Иван Табаков, снимки и фото албуми, ръкописи, книги, лични вещи на поетесата и реставрирани мебели от времето, в което е живяла. Тук е и писалището на големия литературен критик Боян Пенев, съпруг на Дора Габе. 


В апартамента на булевард "Васил Левски" в София голямата ни поетеса живее от 1957 г. до края на дните си на 16 февруари 1983 г. "И в него отвсякъде наднича Добруджа“ – казва уредникът на експозицията Добрин Добрев-Финиотис, един от основните вдъхновители и изпълнители на идеята за отварянето на дома й за посетители. Той също е от Добруджа – там, откъдето е и Дора Габе.


"Тук виждате оригиналните вещи и мебели на поетесата Дора Габе. Някои казаха, че жилището й е много малко. Да, тя е живяла изключително скромно, но виждате колко много хора сме се събрали тук."


На мястото на днешната жилищна кооперация се е намирала къщата на семейство Габе, където то се премества след Междусъюзническата война, когато Южна Добруджа попада под румънска власт. Бащата на Дора – Петър Габе - е руски евреин, участвал в боевете при Шипка по време на Руско-турската освободителна война, а след това става чифликчия в добруджанското село Дъбовик – отбеляза при откриването на Дом "Дора Габе" Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели (СБП).


"В продължение на години имахме една мечта - този дом наистина да изпълни завещанието и желанието на Дора Габе. В завещанието си, което се пази в касата на СБП, тя собственоръчно е написала, че предоставя своя дом и цялото си имущество на СБП за среща на млади писатели в него. Дълги години тук се помещаваше редакцията на списание „Пламък“. В идеята на музейната експозиция списание „Пламък“ също I'll и редакционната колегия може да се събира, когато има желанието за това тук. Управителният съвет на СБП реши да се отвори този дом за по-младите хора, които почувстват силата на поезията и на българския дух".

Дора Габе е човекът, който ме научи да се вглеждам в думата „отечество“ – отбеляза поетесата Елка Няголова, също от Добруджа. Тя е била и чест гост на Дора Габе.


"В този дом имахме всяка седмица с нея по няколко часа, в които часове слушах и попивах не с ума, а със сърцето си всички нейни разкази за хора, за събития, за каузата „Добруджа“. Срещите ни започваха с неизменното „Кажи, пшеничке, какво става по нашата Добруджа?“.  И оттам нататък се отприщваха едни теми, едни безценни думи, голяма част от тях после съм пренесла в моите дневници… За съжаление, огромната девалвация на нашето време урони бреговете на истинските стойности, на безценното наше наследство, на безценните имена и световни величини, с които България може и се гордее. Говоря за духовната България, не за тази, която често срещаме напоследък – безхаберна и нехайна".


Дора Габе е и сред учредителите на Съюза на преводачите в България, който през юни 2024 г. ще отбележи своя половинвековен юбилей – отбеляза при откриването на литературната експозиция Мария Петкова, председател на съюза от 2003 до 2010 г.  


"При едно мое посещение в Киев, бях смаяна, какво невероятно посрещане и устрои техният Съюз на писателите . Невероятно честване на Дора Габе в Украйна! Бях поразена колко много неща знаеха за нея. По това време моя приятелка от Центъра по българистика в университета „Тарас Шевченко“ искаше да преведе нейната книга „През моите очички“. Връщайки се от Киев, дойдох, разказах й всичко и тя беше много трогната от почитта. Питах я и за тази нейна книга „През моите очички“ и тя сподели, че с огромна любов е написала тези стихотворения за деца – как детето открива света през своите очи… Хубаво ще е някой да преиздаде тази книга". 


За Дора Габе си спомни и писателката Мария Антонова, автор на книгата "Блага Димитрова. Дневник на едно приятелство". Пред Радио България тя също разказа за посещението си в този дом.


Домът на Дора Габе в София все още не е със статут на музей, но документите за регистрацията му са подадени в Министерството на културата и се очаква до няколко месеца процедурата да приключи, обясни прессекретарят на Съюза на българските писатели Анжела Димчева. "В момента има много заявки от училища, които искат да правят открити уроци за Дора Габе и ние им предоставяме тази възможност" – допълни тя.


Още снимки от откриването на Дом "Дора Габе" вижте в галерията ни под публикацията. 

Вижте също:


Снимки: Красимир Мартинов 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10