Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест под надслов "Конституционен съд под обсада!" свиква "Правосъдие за всеки"

Снимка: Марта Младенова

Инициативата "Правосъдие за всеки" обяви, че организира тази вечер на площад "Независимост" в центъра на София протест под надслов "Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!". Повод за протеста е изборът на новите членове на Конституционния съд от парламентарната квота, който според инициативата е проведен "непрозрачно, не публично и необосновано". "С избора безпрецедентно бяха гласувани и (пълни) деветгодишни мандати на новите конституционни съдии, с което мнозинството наруши решение на самия Конституционен съд от 9 януари тази година (а именно мандатът им да бъде намален с две години, колкото се е забавил изборът на двамата нови членове). Десислава Атанасова и Борислав Белазелков трябва да положат клетва като конституционни съдиив петък, 26.януари.
Конституционният съд е институцията, която дава задължителни тълкувания на Конституцията; произнася се за противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актове на президента; решава спорове между Народното събрание, президента и Министерския съвет, както и между органи на местно самоуправление и централните изпълнителни органи; произнася се по съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията и международното право преди ратификацията им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58