Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб "Цитаделата" връчва своите годишни награди за фентъзи и хорър

"Политиката по-скоро е в хорър жанра, особено през последните няколко години" – казва председателят на любителския клуб Александър Драганов

Снимка: citadelata.com

Началото на годината е сезонът на филмовите награди. След като станаха ясни носителите на "Златен глобус" и бяха обявени номинациите за тазгодишните "Оскари", тази събота, 27 януари, в София ще станат известни и победителите в XXIII издание на Годишните награди за фентъзи и хорър на българския Фентъзи клуб "Цитаделата"

Мащабите са различни, но страстта и признателността към добре разказаната и завладяваща история е същият. Доказва го и историята от над две десетилетия на любителския клуб, който е учреден през 2001 година с идеята да събере на едно място почитателите на фентъзи и хорър в България, които заедно да обсъждат и откриват любими книги, филми, компютърни игри и измислени персонажи, свързани с меча и магията. Започнал по инициатива на издателите в този жанр, днес съществуването на общността е дело изцяло на феновете и на дългогодишния председател на фентъзи клуб "Цитаделата" Александър Драганов.

Александър Драганов
"Нашата общност се променя заедно със самия жанр. Той не е същият днес, какъвто беше, когато основахме клуба. Променя се и самият клуб като състав на хората, някои се оттеглят, после пак се връщат, идват нови. Общността ни е като един жив организъм, който се променя с времето. Когато основахме нашия клуб имаше изключително много произведения в жанра фентъзи, които се издаваха на български език. Буквално всеки месец излизаха по няколко нови книги, напомнящи на "Властелина на пръстените". Като се позагуби фокусът от този тип фентъзи, започнахме и ние да разширяваме дефиницията и така по-широк спектър фантастични произведения станаха част от нашите сбирки. И разбира се, възходът на японската анимация от последните години и това, че тя става все по-добре позната на българските зрители и читатели, я направи част от програмата и интересите ни."

И все пак има неща, които се оказват непреходни и много свързани с българските почитатели на фентъзи историите.

""Хари Потър" е най-успешната поредица и в нашия клуб, защото ние като фенове израснахме паралелно с него, на практика бяхме съученици. И до ден днешен, включително и на тазгодишните награди, Хогуортс е част от номинациите" – разказва Александър Драганов. За него думите на писателя Атанас Славов, че "фантастиката е една необятна вселена и хората съществуват в различни фантастични светове" определят най-точно общността на клуб "Цитаделата". Което е и най-ценното. Сбирките се случват два пъти в месеца в Дома на културата "Средец" в София, който през 2024 година навършва 50 години от създаването си, и са свободни за всички почитатели.


Клубът поддържа Фейсбук страница и едноименен сайт, на който се е провело гласуването за най-мащабното им събитие – Годишните награди за фентъзи и хорър. Всяка година, без изключение, и само с една виртуална церемония по време на локдауна, се отличават най-добрите книги, издадени в България през изминалата година, както и непреведените все още заглавия, като препоръка за издателите, обяснява Драганов.

Определя се най-добрият според читателите филм, видео игра и персонаж и най-активният читател.

"Мисля, че няма да изненадам никой като кажа, че категорията за филм на годината привлече най-голям интерес с своите силни номинации. Номиниран е "Екзористът на Папата" с Ръсел Кроу, който е екранизация по реалните документи на отец Габриеле Аморт, водещ екзорсист на Ватикана. Втората номинация беше за "Нощна смяна във "Фреди" с участието на Джош Хъчърсън. Това е екранизация по поредица видеоигри, която започна като независима поредица, почти неизвестна освен за най-запалените фенове, но по естествен начин натрупа популярност, което е и най-симпатичното. Играта не е корпоративен проект, а стана толкова популярна заради обичта на своите почитатели. И третата номинация е "Призраци във Венеция" на Кенет Брана, който е екранизация по романа на Агата КристиКой ще бъде победител в тази и останалите категории ще разберем съвсем скороА личната си награда в категория "Книга на 2023 година" Александър връчва на "Бокалът на боговете" от поредицата за съвременния гръцки герой Пърси Джаксън. Книга, която е преведена лично от Александър Драганов, който в реалния си живот на човек се занимава с политически анализи и прогнози.

"Политиката определено е в хорър жанра, особено през последните няколко години. Всъщност още от "Властелинът на пръстените" се знае, че Толкин е бил малко или много повлиян от случващите се съдбовни събития около него в този период около Втората световна война. А по-късно и Джоан Роулинг също пише "Хари Потър" в някаква степен като реакция срещу авторитаризма и нетърпимостта, които се въплъщават в нейния злодей Лорд ВолдеморПолитиката и до ден днешен е част от жанра" – признава Александър Драганов.

Снимки: citadelata.com, личен архив

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10