Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе иска да бъде обявен за творчески град на ЮНЕСКО

Снимка: Областна администрация Русе

Русе ще кандидатства до 2025 г. за творчески град на кулинарията на ЮНЕСКО, съобщи пред БТА директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов. По думите му, крайдунавският град има нужда от перспектива, която да мобилизира силите и творческата енергия на неправителствените организации, културните институции и гражданското общество.

Проф. Николай Ненов

Той обясни, че ползата от творческите градове на ЮНЕСКО не е непременно материална. „Разбира се, ще има развитие и за туризма. Това не е само ресторанти или хотели. Има се предвид всичко онова, което и досега се е случвало - кулинарните състезания, винените конкурси, защото имаме много отдавна винопроизводство в региона. Естествено торта "Гараш", която е много важен културен продукт на Русе. Важни са и фермерските пазари, производителите - тези хора, които ще направят местните продукти, с които ще се произвежда местната кухня", обясни проф. Ненов.

Той даде пример и с предложението за винен фестивал в Русе, който се вписва в Европейския културен маршрут, сертифициран от Съвета на Европа - за римските императори и дунавския път на виното. Директорът на историческия музей в Русе припомни, че у нас София е творчески град на киното на ЮНЕСКО, а Габрово е творчески град на занаятите и фолклорното изкуство на ЮНЕСКО.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вино се лее в Стара Загора

Над 250 вина участват във Фестивала на виното и културното наследство "Августиада". 12-ото му издание откри дефиле на претендентките за Царица на Августиада, фолклорни групи и сдружението за антични възстановки "Виа Претория", съобщи за БНР Олег..

публикувано на 27.09.24 в 21:05
Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00