Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Попов:

Вятърни електроцентрали в морето най-рано в средата третото десетилетие

Юлиян Попов
Снимка: БГНЕС

Вятърни електроцентрали в морските пространства ще бъдат изградени най-рано в средата на следващото десетилетие, каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Неотдавна парламентът прие на първо четене законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства и това предизвика реакцията на рибарите по Северното Черноморие, които заплашиха със стачни действия.

Искам да успокоя всички рибари и туристическия бизнес, че нищо няма да стане за сметка на тях”, заяви министърът. Той поясни, че предвиденото изграждане на вятърни електроцентрали е добра идея по принцип, но не вижда сериозна перспектива за вятърна енергия в морето преди края на настоящето десетилетие. Необходимо е технологията да се развие и да се премине през сложни публични консултации.

Юлиян Попов увери, че никой няма да допусне да бъде разрушена една индустрия за сметка на друга.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25