Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български кораб остави испански учени в тяхната база на о-в Ливингстън

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“
Снимка: Олег Василев

Първата група от испански учени и логистици напусна борда на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421). Те поеха към испанската антарктическа база „Хуан Карлос I”, която се намира на о-в Ливингстън. Испанските антарктици работиха по научноизследователските си дейности съвместно с българския екипаж на борда на НИК 421.Преди да отпътуват испанските антарктици, корабът навлезе в Южния залив на о-в Ливингстън, където са разположени станциите „Св. Климент Охридски“ и „Хуан Карлос I”. Българският кораб се завърна от кратко посещение на аржентинската научна станция „Карлини“ на о-в Кинг Джордж.

Ръководителят на българската антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев, адм. Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище  "Н. Й. Вапцаров", българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев и голяма група учени и логистици от българска и испанска националност посетиха аржентинската база в Антарктида „Карлини“. Групата се качи на борда на НИК 421от чилийската база "Ескудеро", обясни кап. II ранг Николай Данаилов. По време на посещението на аржентинската база стана ясно, че в нея в момента се работи по 11 проекта от близо 40 учени.

НИК 421 продължи своето плаване към остров Дисепшън, където се намира испанската полярна база „Габриел де Кастия“, за да остави втората група от испанския учени. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново дъжд – жълт код за валежи в 7 области на Западна и Югозападна България

Във вторник , 14 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 7°. През деня облачността ще е значителна, след обяд над Западна България ще има кратки валежи, в планинските райони интензивни. Максималните..

публикувано на 13.05.24 в 19:35

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49