Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сън"

Снимка: YouTube /Igor Markovski

Биляна Ангелова е поет и композитор, което я поставя сред малкото съвременни автори, пишещи едновременно текст и музика на песни за някои от най-популярните и обичани наши изпълнители. Нейни са музиката и текстът на хитове като "Нависоко" – първия дует на Миро и Койна Русева, който постави началото на проекта "Пеещи артисти". Мариана Попова определя песента ѝ "Истина" като най-любима в репертоара си, дори нарича албум и турне на нея.

Нежната комбинация от музика и текст носи на Биляна Ангелова редица награди. През 2015 г. в конкурса "Пролет" на БНР песента "Неродени слова" в изпълнение на Христина Живкова печели две награди - за дебют и награда на публиката. В конкурса "Детска мелодия на годината" 2020 г. песента "Изворе мой" е отличена с първа награда. В "София пее" 2023 г. получава награда на медиите с песента "Моят ден бъди", изпята от Маргарита Хранова. Това е поредната песен, написана от Биляна Ангелова и пресъздадена от Марги Хранова.

Запознават се през 2016 г. и веднага се сработват. Биляна споделя, че гласът на Маргарита Хранова я вдъхновява с невероятния си диапазон, светлина във високия и мекота в ниския регистър, и огромно богатство от емоции. Чуваме това и в "Сън" по музика и текст на Биляна Ангелова, аранжимент – Георги Цветков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15