Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Мицотакис иска от протестиращите фермери "отворен диалог с отворени пътища"


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди протестиращите фермери в страната, че правителството е отворено за диалог, но при условие, че бъдат вдигнати блокадите на пътища, съобщи телевизия ЕРТ. "Ще го кажа пак: отворен диалог с отворени пътища. Никой не може да изнудва цялото общество, колкото и справедливо да е искането му – каза Мицотакис и допълни: – Никой не трябва да има усещането, че някоя обществена група може да бъде третирана привилегировано, защото може да вика повече, когато протестира". Премиерът подчерта, че неговото правителство е намалило данъчното облагане на земеделците, борило се е с незаконното представяне на вносни продукти като гръцки и за 4 години е изплатило над 1 млрд. евро компенсации за сектора. Но протестиращите земеделци решиха да засилят действията си, обобщава ЕРТ.

От началото на февруари официалната валута в Косово е еврото

Косовските сърби продължават да разчитат на динарите и не приемат въвеждането на еврото като официална валута.
Сръбският динар "не е забранен" официално в Косово, заяви пред AFP косовският премиер Албин Курти и подчерта, че еврото е единствената законна валута за търговски сделки в страната. Курти коментира проблема седмица след като неподкрепеното от западните партньори решение разпали поредното напрежение между Белград и Прищина. Сръбското малцинство, особено в Северно Косово, продължава да разчита на динарите, изпращани от Белград като субсидии, предава БТА. Премахването на динара "с една дума е престъпление срещу човечеството", заяви сръбският президент Александър Вучич пред Съвета за сигурност на ООН, където Белград отнесе казуса, предава БГНЕС. Пред Съвета Курти поясни, че е в сила едномесечен преходен период, който ще даде възможност за допълнителна комуникация и време за решаване на проблемите.

Унгарски полицаи ще пазят по сръбско-македонската граница


Унгария изпраща 31 полицаи на границата между Сърбия и Северна Македония, за да подпомогнат борбата с незаконната миграция, съобщи държавният секретар на вътрешното министерство в Будапеща Бенце Ретвари. "Унгарската полиция не защитава само границата на една страна, а на цяла Европа. Полицаите поеха нелека задача, защото в предстоящия период ще охраняват 113-километровата граница между Сърбия и Северна Македония, която е основната посока на незаконна миграция", пише в сайта на унгарската полиция, цитиран от сръбския в-к "Данас". Сътрудничеството е продължително, посочва Ретвари, а "това е вторият контингент унгарски полицаи, който ще служи в Сърбия". Унгарските полицаи ще изпълняват своята мисия под контрола и надзора на органите в страната домакин, поясни Ретвари.

Населението на Истанбул намалява, но мегаполисът е най-гъсто населеният в Европа


Населението на Истанбул през 2023 г. е по-многобройно от населението на 131 държави в света, сочат данни на Турския статистически институт и Фонда на ООН за населението (UNFPA), съобщи Anadolu Ajansı. През 2023 г. населението на Истанбул е намаляло с приблизително 252 000 души спрямо предходната година и числеността му е спаднала до 15 655 924 души. В най-големия турски град живеят 7,8 млн. мъже и 7,84 млн. жени или около 18,38% от населението на страната. Въпреки спада на жителите Истанбул, който е и най-гъсто населеният град в Европа, изпреварва 131 държави в света по броя на своите граждани. Сред страните, които са с по-малко население от живеещите в космополитния град, по данни на Фонда на ООН за населението, са България, Португалия, Унгария, Белгия, Гърция, Швеция, Куба, Азербайджан и много други държави. 

Властта в Румъния ще се вози само с националната марка автомобили


Румънският премиер Марчел Чолаку съобщи, че правителството, включително и той, вече ще използват само националната марка автомобили "Дачия", предаде телевизия DiGi24. "Както във Франция автомобилът на правителството и властите е "Рено", така в Румъния автомобилът на властите и премиера трябва да бъде "Дачия"", посочи Чолаку, който посети заводите на компанията в Миовени, окръг Арджеш. "Марката на правителството на Румъния трябва да бъде основният производител на автомобили. Моята кола като премиер ще бъде от този момент "Дачия Дъстър". Мисля, че това е правилно във всяка демократична страна и във всяка икономика", добави Чолаку. Той направи тест-драйв с новия модел на машината, която определи като "звяр" и подчерта, че за "Дачия" вече работят 12 500 души.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: REUTERS, danas.rs, aa.com.tr, digi24.ro

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44