Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По програма на външно министерство ще бъдат съхранени икони в Ливан

Снимка: Посолство на Република България в Ливан

Екип на българското посолство в Бейрут посети Университета "Свети Дух“ в Каслик, основан през XVII век от монаси от Ливанския маронитски (християнски) орден. Те са обсъдили готовността на университета за осъществяване на проекта "Нека съхраним колекция от безценни литургични икони“. Целта е да се съхранят средновековни икони, като сред тях има и с надписи на старобългарски език. 

Проектът е част от Оперативна програма "Българска помощ за развитие“ на българското Министерство на външните работи. Консервирането ще се осъществи от български специалисти по история на изкуството и експерти по реставрация и съхраняване на икони, пише в сайта на българското дипломатическо представителство в ливанската столица, предава БТА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54