Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската емиграция в САЩ представи своето културно-историческо наследство в Конгреса на Индиана

Снимка: БГНЕС

Българска делегация направи първо по рода си посещение в Конгреса на Индиана в САЩ. Целта бе да се представи историята и постиженията на българската емиграция в Индиана пред конгресмените. Значителна част от културно-историческото наследство в Индиана е завещано от българите, дошли от регион Македония в края на 19 век и началото на 20 век. Църквата “Св. Стефан” в столицата на щата Индианаполис е построена през 1915 г. от македонски българи. В нея се помещава и Българското неделно училище в града.


В центъра на Индианаполис е поставена паметна плоча на мястото на първата сграда на вестник “Македонска трибуна”, орган на Македонската патриотична организация (МПО), който се издава от 1927 г.

Водената от генералния консул на България в Чикаго Светослав Станков делегация включваше Ралица Коларова, президент на клуб "Дамян Груев" на МПО, Роси Макий от “Асоциация Българи в чужбина - 681”, Вера Попов, македонска българка от Струмица и дългогодишен член на МПО, както и отец Димитър, който от близо 40 години служи в църквата “Св. Стефан”, предава БГНЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова откри в Мюнстер българския народен събор “Нишка от корен”

“ Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп .” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към сънародниците ни в Мюнстер на откриването на..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04
Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03