Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Румънските превозвачи са недоволни, че австрийските товари чакат на границата

Националният съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR) иска от министър-председателя Марсел Чолаку, от министъра на транспорта и инфраструктурата, министъра на външните работи и румънския посланик в София да се намесят по въпроса за деблокирането на камионите по границата с България. Те са недоволни, че времето за чакане на камиони, превозващи или доставящи стоки от Австрия, достига 7 дни, предава БТА. В позицията си те посочват, че при липсата на спешни мерки за разрешаване на ситуацията искат отделяне на Румъния от България в процеса за присъединяване към Шенген. Превозвачите са недоволни също и "от непрозрачната работа на новата система за виртуални опашки на граничните пунктове", въведена от българската страна.

Гърция се включва в железопътната магистрала по Коридор № 10 Белград - Солун

Горан Весич и Христос Стайкурас

Гръцкото участие в изграждането на високоскоростна железница от Гърция през Северна Македония до Унгария е историческа победа за Западните Балкани, каза сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, цитиран от в. "Политика". Той пътува с гръцкия си колега Христос Стайкурас от Белград до Нови Сад с високоскоростния влак "Сокол". До края на 2024 г. ще има търг за изграждане на трасето Белград-Ниш от 230 км. Проектът е за 2,7 млрд. евро. Субсидията на ЕС е 610 млн. евро. Паралелно ще се правят 70 км от Солун до Сехово на границата със Северна Македония. "Заедно ще работим за свързването на Солун и Скопие. Така ще имаме 1512 км бърза железопътна линия от Будапеща до Атина", подчерта Весич и допълни, че Белград и Скопие ще кандидатстват пред ЕС за финансиране на скоростния участък между двете столици.

Турското население застарява, но не колкото в Европа

За пръв път в историята на Турция делът на възрастното население е достигнал двуцифрена стойност, сочат данни на Турския статистически институт, оповестени от TRT Haber. Според "Тюркстат"делът на хората на възраст над 65 години се е увеличил през 2023 г. до 10,2% от общото население на републиката. Съпоставката на данните показва трайна тенденция за застаряване на турското общество. Делът на възрастното население в общия брой на населението през 1939 г. е бил 3,9%. През 1950-та е 3,3 на сто. 4,4% е през 1970 г. и 5,7% през 2000 г. През 2010 г. показателят достига 7,2  на сто и от тогава продължава да нараства. През 2020 г. възрастното население е 9,5%. Въпреки това спрямо демографията в ЕС това е доста нисък процент. През 2023 г. населението на възраст над 65 години е било 8,72 млн. души, от които 3,88 млн. мъже и 4,84 млн. - жени.

Македонският премиер оспори коментар на сръбския президент

Талат Джафери / Александър Вучич

Македонският премиер Талат Джафери осъди изказване на сръбския президент Александър Вучич, предаде БГНЕС. Преди дни Вучич заяви, че косовският премиер Албин Курти се намесва в Северна Македония. "Курти иска да управлява и в Северна Македония. Иска да победи партията на Али Ахмети - Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) и да влезе в управлението след изборите през май", каза Вучич по време на визитата си в САЩ. "Сръбският президент, заедно с определена група от няколко страни, както в самата Македония, така и от чужбина, води масирана пропагандна кампания" посочи Джафери по време на визита в град Тетово. "Все едно те са много загрижени за съдбата на Али Ахмети и ДСИ. Всъщност са срещу колективните интереси на албанците в страната. Но гражданите разбират, на какво се дължи тази негова загриженост", допълни премиерът.  

Гърция е първата православна страна, узаконила еднополовите бракове

Парламентът на Гърция одобри закон, който позволява сключването на граждански бракове между лица от един и същи пол. Решението бе подкрепено от 176 депутати в 300-местния парламент. Въпреки че членовете на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис от дясноцентристката партия "Нова демокрация" се въздържаха или гласуваха против законопроекта, той получи достатъчно гласове от лявата опозиция. Това е рядък израз на междупартийно единство. Законът дава право на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца. Така Гърция става една от първите православни държави, позволяващи такива бракове, предава REUTERS, цитирана от БТА.

Cъставил: Иво Иванов

Снимки: БНР Видин, Facebook /Горан Весич, Тюркстат, БГНЕС

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22