Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Възраждане” блокира инфраструктура заради забраната за референдум срещу еврото

Снимка: БТА

Членове и симпатизанти на “Възраждане“ отново блокираха инфраструктура близо до границата – този път кръстовището до ГКПП “Силистра – Кълъраш“, както и подхода към пристанище Варна - Запад.

Поводът за акцията им е решението на Конституционния съд, отклоняващо искането на партията за провеждане на национален референдума за запазване на българския лев до 2043 г. Според протестиращите правото на 604 хил. българи да изразят мнението си е било отнето, а демокрацията – потъпкана.

“Възраждане” отново блокира път към граничен пункт

Смятаме, че решението на КС не е правилно, то не е в защита на българския национален интерес. Референдумът трябва да се проведе и българският народ да каже думата си дали е съгласен да плати цената, която му се предлага“, заяви депутатът Маргарита Генчева. По думите й, ако това не стане, партията е готова да продължи протестите в цялата страна.

Междувременно лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов съобщи, че партията му подготвя петиция срещу решението на Конституционния съд за референдума, която ще бъде изпратена в Европейския парламент след евроизборите през юни т.г. Документът ще бъде написан заедно с партньори от други държави и подкрепен не само от български граждани.

Ще направим така, че правителството чрез Брюксел да спазва Конституцията и да стане ясно, че демокрацията не може да се потъпква“, заяви Костадин Костадинов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35