Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Господинов пред „The Guardian“: България е място оживено с неразказани истории

Снимка: Facebook /Георги Господинов

След романа "Времеубежище" британските читатели могат да се запознаят с друга книга на Георги Господинов - "Физика на тъгата". Тя е публикувана за първи път на Острова заедно с мемоарите му от 80 страници. По този повод и в неговия фрагментарен стил на повестование писателят казва пред в-к "The Guardian", че един роман не трябва да бъде влак, движещ се от точка А до точка Б и може да се отклонява, както нашето мислене.


Запитан, каква е България като място за писане, Господинов отговаря, че за него това е място оживено с истории, които в повечето случаи са неразказани поради културата на мълчание, идваща от времето на комунизма, когато е било по-безопасно да не казваш своите мисли. Той посочва, че първите му сериозни публикации са съвпаднали с годините след 1989 г., които са били изпълнени с енергия и чувство за общност, като на карнавал.


Господинов казва, че обича да препрочита стари книги, като напоследък това е била омировата "Одисея". По повод на казаното от Христо Стоичков, че сравнява получената от Господинов награда "Букър" със спечелената от футболиста "Златна топка", авторът отговаря, че  световноизвестният български футболист е бил един от първите, които са го поздравили. "В България не сме залети с много поводи за обществено веселие, така че хората приеха наградата много лично. Да се радваш по този начин на успеха на една книга е прекрасно. Кой знае, но може би това е знак, че литературата все още означава много тук – или поне не по-малко от футбола", изтъква писателят.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици и преподаватели преведоха на италиански поезия на Петя Дубарова

Книга със стихове на Петя Дубарова излезе на италиански език в превод на деца и преподаватели от български училища в Италия. В превода участваха училищата "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция, "Пейо Яворов" в Милано, "Родолюбие" в Неапол, "Капитан Петко..

публикувано на 04.04.24 в 11:57

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30