Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи, румънци и молдовци заедно представиха в Брюксел мартеницата

Снимка: facebook.com/acbenbelgique

Българската културна асоциация в Брюксел бе домакин на тържество в чест на мартеницата, заедно с представители от Румъния и Молдова. Събитието на 18 февруари е второ издание, посветено на символа на пролетта, обединяващ трите страни. На щандове бяха представени мартеници, различни сувенири и вина.

Председателката на Българската културна асоциация в Белгия Таня Станева каза пред БНР: "Препълнихме залата, нямаше къде да седнат хората…Хубаво е, че този пресукан бял и червен конец може да свърже толкова много народи. Какво по-хубаво от това?".


Ренте Елена от Румъния благодари на България, че организира празника на обединяващата традиция. Има, разбира се и разлика. Тя е в думата, с която в Румъния и Молдова наричат мартеницата – марцишор. "Марцишорът носи щастие и в края на месеца я връзваме на дръжката на цвете. Но белият и червен конец ни обединява всички", казва Ренте Елена.


Надя Неве от Молдова допълва, че според тяхната традиция червеното е символ на огъня, любовта и борбата, а бялото – на чистотата, пролетта и обновлението: "Много ми беше интересно да чуя, че легендите при различните народи са съвсем различни, макар да символизират едно и също".


Присъстващите дечица продаваха изработени от тях мартеници, като събраните средства ще бъдат дарени на центъра за терапевтична подкрепа на деца с увреждания във Варна "Карин дом", съобщава кореспондентът на БНР Ангелина Пискова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20
Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55