Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със събития в цялата страна се прекланяме пред делото на Васил Левски

10
Снимка: Община Ловеч

Стотици гости почетоха паметта на Апостола на свободата в Къкринското ханче по повод 151 години от гибелта на революционера Васил Левски. Венци и цветя бяха поднесени в двора на ханчето пред паметника на Левски до вековния бряст – свидетел на залавянето му. Присъстваха и представители на местната и централна власт, институции, ученици. 

Къкринско ханче

Дворът на ханчето се изпълни и с много семейства, дошли със своите деца, за да им разкажат за делото на Апостола, но и за последния му път. В Къкринското ханче пристигнаха и участниците в туристическия поход “По стъпките на Апостола”. Представители на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха залавянето на Васил Левски в ханчето на 27 декември 1872 г.



Кулминацията на националните чествания е от 18 ч. в София пред паметника на апостола в столицата.


Не секва опашката от хора, желаящи да се поклонят пред делото на Васил Левски, поставяйки цветя на паметника в центъра на столицата ни, показват и снимките на фотографа на БНР Ани Петрова.


Васил Левски е патрон на десетки български училища зад грница, а децата на сънародниците ни в чужбина го почитат като символ на свободата на България. Как българчетата по света изграждат в представите си образа на Апостола вижте в публикациите поместени в рубриката на Радио България "С мисъл за Левски".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01