Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група към МОН ще подпомага дигитализацията в образованието

Снимка: mon.bg

Министерството на образованието и науката (МОН) изготви насоки за повече информираност при използването на изкуствен интелект (ИИ) в обучителния процес. Документът е публикуван в сайта на МОН, в подкрепа при използването на нови технологии, без да има задължителен или обвързващ характер, съобщи БТА. 

В него са представени примерни начини, по които ИИ може да се използва в образованието и да подобри някои учебни процеси, да насърчи индивидуалния подход и да допринесе за повишаване на резултатите на учениците. Анализирани са внимателно и потенциалните рискове, като са включени конкретни сценарии, в които употребата трябва да бъде прецизно управлявана.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков инициира създаването на работна група, в която участват над 40 експерти, сред които представители на неправителствения сектор, родителски организации, технологичния бизнес, училищни директори, синдикатите в образованието, университетски преподаватели, специалисти от институцията и други.

На първото заседание на работната група, министър Цоков отбеляза, че ще се търси баланс при внедряването на информационни технологии в образователния процес, постигнатото досега у нас и това, което наблюдаваме в други образователни системи. Според него дигитализацията е един от пътищата за постигане на образование 5.0, което да съответства на развитието на технологиите, на индустрията, на професиите, и на пазара на труда, който ще се оформи в следващите години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30