Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Стойкова взе награда за изгряваща звезда на „Берлинале“

Джугас Гринис (Литва), Валентина Бели (Италия), Катарина Щарк (Германия), Сузи Бемба (Франция), Саломе Демурия (Грузия), Маргарита Стойкова (България), Аста Камма Август (Швеция), Тибо Думс (Белгия), Яна Хардуик (Ирландия) и Камила Уржедовска)
Снимка: European Film Promotion (EFP)

19-годишната българска актриса Маргарита Стойкова е сред десетте изгряващи звезди на "Берлинале". Тя бе отличена в престижния европейски филмов фестивал заради ролята си във филма "Диада" на Яна Титова. Наградата е по програмата Shooting Stars („Изгряващи звезди“) на организацията European Film Promotion (EFP).

От 1998 г. EFP ежегодно отбелязва постиженията на млади актьори от цял свят. От първото издание досега са представени няколкостотин изгряващи звезди. Сред тях са имена като Даниел Крейг, Алисия Викандер, Рейчъл Вайс, Кери Мълиган и др. Петчленното жури е отличило Стойкова заради това, че тя "изобразява изключително умело многостранен характер. Първоначално изглеждаща несимпатична, героинята ѝ постепенно разкрива пластове крехкост", пише в мотивите. 

Маргарита Стойкова от филма „Диада“ е в топ 10 на European Shooting Stars

На церемонията по награждаването присъства и българският еврокомисар Илиана Иванова, отговаряща за за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя лично се срещна с отличените млади актьори от България, Белгия, Франция, Грузия, Германия, Ирландия, Италия, Литва, Полша и Швеция.

Снимки: НФЦ, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици и преподаватели преведоха на италиански поезия на Петя Дубарова

Книга със стихове на Петя Дубарова излезе на италиански език в превод на деца и преподаватели от български училища в Италия. В превода участваха училищата "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция, "Пейо Яворов" в Милано, "Родолюбие" в Неапол, "Капитан Петко..

публикувано на 04.04.24 в 11:57

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30