Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Стойкова взе награда за изгряваща звезда на „Берлинале“

Джугас Гринис (Литва), Валентина Бели (Италия), Катарина Щарк (Германия), Сузи Бемба (Франция), Саломе Демурия (Грузия), Маргарита Стойкова (България), Аста Камма Август (Швеция), Тибо Думс (Белгия), Яна Хардуик (Ирландия) и Камила Уржедовска)
Снимка: European Film Promotion (EFP)

19-годишната българска актриса Маргарита Стойкова е сред десетте изгряващи звезди на "Берлинале". Тя бе отличена в престижния европейски филмов фестивал заради ролята си във филма "Диада" на Яна Титова. Наградата е по програмата Shooting Stars („Изгряващи звезди“) на организацията European Film Promotion (EFP).

От 1998 г. EFP ежегодно отбелязва постиженията на млади актьори от цял свят. От първото издание досега са представени няколкостотин изгряващи звезди. Сред тях са имена като Даниел Крейг, Алисия Викандер, Рейчъл Вайс, Кери Мълиган и др. Петчленното жури е отличило Стойкова заради това, че тя "изобразява изключително умело многостранен характер. Първоначално изглеждаща несимпатична, героинята ѝ постепенно разкрива пластове крехкост", пише в мотивите. 

Маргарита Стойкова от филма „Диада“ е в топ 10 на European Shooting Stars

На церемонията по награждаването присъства и българският еврокомисар Илиана Иванова, отговаряща за за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя лично се срещна с отличените млади актьори от България, Белгия, Франция, Грузия, Германия, Ирландия, Италия, Литва, Полша и Швеция.

Снимки: НФЦ, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35