Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Хърватия работят заедно за бъдещето на Югоизточна Европа

Снимка: МВнР

По покана на министъра на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Гордан Гърлич-Радман, министърът на външните работи Мария Габриел беше на официално посещение в Хърватия, съобщи МВнР.

"България и Хърватия са приятели и съюзници, развиващи активно и последователно партньорство, даващо стабилност и добри перспективи за бъдещото" – изтъкна министър Мария Габриел.


"Потвърдихме общия ни ангажимент да работим заедно за свързаност в инфраструктурата, транспорта, търговията, енергетиката, образованието и иновациите, за да осигурим по-трайно бъдещо развитие за нашите страни и талантите в региона. Инициативата "Три морета" и изграждането на коридор Север-Юг са от стратегическа важност за България и Хърватия"- допълни българският външен министър.

Мария Габриел и Гордан Гърлич-Радман потвърдиха общия ангажимент в подкрепа на регионалното сътрудничество, изразен с приетата през септември 2023г. Обща декларация на България, Хърватия, Румъния и Гърция. Мария Габриел благодари на министър Гърлич-Радман за категоричната подкрепа на Хърватия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и еврозоната. Обсъдена бе и възможността за създаване на работна група между България, Хърватия и Румъния за обмяна на добри практики в процеса на присъединяване към ОИСР.

По време на посещението си в балканската държава, българският външен министър се срещна и с премиера на Хърватия Андрей Пленкович.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14