В Пловдив се проведе Националната научно-практическа конференция, посветена на проблемите на хранително-вкусовата индустрия. При откриването ѝ, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев изтъкна, че един от големите недостатъци в производство на храни е суровинната база, която в много малко случаи е от български произход.
По думите на Вътев, предците ни хиляди години са се хранили от тази земя и микробиомът, който свързва почвата, растенията, животните и човека е най-полезният за нашето здраве, а сега сме принудени да консумираме прекалено много вносни храни.
Според земеделския министър една от най-големите грешки е разрушаването на поливното земеделие в България, защото без вода на "тази златна почва" не може да има продукция.
Във връзка с биологичното производство на храни, Вътев изрази дълбокото си убеждение, че България може да бъде оазисът на Европа за биопроизводство, но изискванията и регулациите са усложнени във висока степен.
По темата за кооперирането по агрохранителната верига, министър Вътев апелира към коопериране на земеделските производители, за да имат успех на пазара.
Създаване на Дунавски университетски алианси предложи председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова на форума "Дни на България в Кечкемет, Унгария“. Идеята е те да включват два и повече университета в държавите, през които тече..
Ще отпаднат роуминг тарифите с ЕС за Албания и Черна Гора През 2026 г. роуминг тарифите между Албания и ЕС ще отпаднат напълно, каза при посещението си в Тирана на 13 октомври председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен...
Първите национални награди "Тийн тайм" ще бъдат връчени тази вечер в Първо студио на Българското национално радио. Кампанията е инициирана от едноименното предаване на програма "Христо Ботев" на БНР и се осъществява с подкрепата на Регионалния Център..
Във Велико Търново се провежда Urban Wine Fest, организиран от Българската асоциация на винените професионалисти . "Октомври е месецът на..
Не просто фестивал, а празник на природата на Сакар във всичките й форми – от биоразнообразието до фермерските продукти – това представлява Фестивалът на..
София е домакин на финалите на ER Champ 2025 – най-голямото международно състезание за ескейп стаи в света. В събитието, на 19 и 20 октомври, участват..