Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев призова за автономно европейско решение за Украйна

Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че всички европейски държави трябва да намерят автономно решение за войната в Украйна – “да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори”.

Тодор Тагарев: България ще помага на Украйна колкото е необходимо, за да победи

Николай Денков: Един ден ще има правосъдие за военните престъпления срещу украинския народ

По повод втората годишнина от началото на войната държавният глава беше категоричен, че поетият път за търсене на военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава желания резултат. “Напротив, дава стотици хиляди жертви и разруха”, добави той.

Румен Радев коментира и отношенията между поддръжниците на правителството в навечерието на ротацията на премиерския пост. “Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатланетическа некоалиция функционира извън всички евроатлантически ценности, крепят я само интересите”, заяви той.

Според президента важно е скандалите да не отклонят вниманието от основния въпрос – изсветляване на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове. В противен случай и в бъдеще ще имаме превзети институции и ще продължим да затъваме в беззаконие и безнадеждност.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50