Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна.
“Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и да се върнат отново“, каза кметът на Априлци Тихомир Кукенски.
Под звуците на известни фолклорни изпълнители от местни майстори приготвиха 500 кг от традиционната “Бабина гозба“ в голям чорбаджийски тиган. Ястието съдържа 1100 яйца, 60 кг сланина, 30 кг червен лук и 30 кг праз лук.
Типични за празника са също кулинарните изложби на традиционни ястия със сланина, които всеки има възможност да опита, както и конкурсите за най-блага греяна ракия и най-добра сланина.
Любителите на местните традиции, кухня и музика и утре ще се насладят на богата музикална програма, съчетана с кулинарни специалитети.Над 500 души от цялата страна се събират днес на националния фестивал " Някога... Когато хлябът имаше душа" в петричкото село Генерал Тодоров, съобщи кметът на населеното място Станислав Станков. Участие в четвъртото му издание са заявили и..
"Фолклорът е потребност за човека и тази потребност може би няма да изчезне току-така" , убедена е доц. д-р Наталия Рашкова – етнолог и фолклорист, университетски преподавател и изследовател с ярък принос в проучването на българския музикален..
Разказът за село Гостиля е едновременно пътуване във времето и среща с една малка католическа общност, успяла въпреки превратностите на историята, да запази своята идентичност и вяра. Селото се намира в Северозападна България и е един от..
Над 500 души от цялата страна се събират днес на националния фестивал " Някога... Когато хлябът имаше душа" в петричкото село Генерал Тодоров,..