Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Снимка: БТА

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна.

Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и да се върнат отново“, каза кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

Под звуците на известни фолклорни изпълнители от местни майстори приготвиха 500 кг от традиционната “Бабина гозба“ в голям чорбаджийски тиган. Ястието съдържа 1100 яйца, 60 кг сланина, 30 кг червен лук и 30 кг праз лук.

Типични за празника са също кулинарните изложби на традиционни ястия със сланина, които всеки има възможност да опита, както и конкурсите за най-блага греяна ракия и най-добра сланина.

Любителите на местните традиции, кухня и музика и утре ще се насладят на богата музикална програма, съчетана с кулинарни специалитети.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30