Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков нарече Албания шампион на Балканите по евроинтеграция

Свободната воля за самоопределение е осигурена при преброяването на населението, посочи албанският президент по отношение правата на българското малцинство

Снимка: БГНЕС

България и Албания споделят сходна историческа съдба в последните десетилетия. Симпатизираме на албанските политици и народ за усилията им по пътя на евроинтеграцията, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков. На прием, организиран от българското посолство в Тирана по случай националният празник 3 март, той каза: "България и Албания са пример за етническа и религиозна толерантност и това е гаранция за техния просперитет като нации и държави. Днес видяхме една модерна, развиваща се, устремена към бъдещето и към европейския правов ред Албания".

Страната е показала политическа воля, обществена енергия и стремеж към достигане на принципите, обединяващи европейските народи. "За нас най-важно е зачитане правата на българското малцинство, чието признаване през 2017 г. и постоянната работа за създаването на равни възможности, са гаранция и пример за подражание", добави председателят на парламента.

"Вярваме, че скоро Албания ще стане пълноправен член на ЕС, защото заслугите и постигнатите резултати са впечатляващи. Албания е шампион на Балканите в евроинтеграцията и заслужава всички усилия, които е положила, да бъдат възнаградени в най-скоро време", допълни Желязков, цитиран от БГНЕС.

Официалното посещение в Тирана на българската парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е по покана на председателя на албанския парламент Линдита Никола.

„Нашите страни разглеждат националните малцинства като мост за дълго и трайно приятелство, както и като актив за нашите ценности и общества“, посочи в разговорите Никола. Като стратегическа инвестиция в сигурността на региона тя определи ролята на България в подкрепа на интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, съобщава албанското издание argumentum.al.

Росен Желязков и придружаващата го делегация бяха приети и от президента на страната Байрам Бегай, който също е изказал благодарност за подкрепата на България за интеграцията на Албания в ЕС, за съвместните многостранни инициативи, за приноса на военните части в КФОР. Фокус е поставен върху възможностите за развитие на наземната и въздушна инфраструктура. По думите на албанския президент: „Ускоряването на изграждането на коридор №8, както и стартирането на полети в края на тази година на директната въздушна линия Тирана-София, без съмнение ще увеличат търговския обмен и туризма в двете страни“.

Настоящата ситуация в региона изисква разбиране, сътрудничество и преодоляване на минали политики между страните от Западните Балкани за пълноценната му евроатлантическа интеграция, е подчертал Бегай. По отношение на зачитането на правата на съответните малцинства в страната му, албанският държавен глава е уверил, че правата на българското малцинство в Албания са гарантирани и че свободната воля за самодеклариране е осигурена при преброяването, проведено чрез честен и прозрачен процес, съобщава албанското издание за политически новини argumentum.al.

Вижте още:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Моето българско лято" сближава българчета от чужбина с родната ни култура

Инициативата "Моето българско лято" за четвърта година събира на образователна ваканция в България деца на снародници от чужбина. Проектът има за цел да събуди и запази у децата обич към българския език, литературното наследство, историята и..

публикувано на 01.06.24 в 07:55

Ефективни присъди за българи, източили 53,9 млн. паунда от британската социална система

Четирима българи, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания, получиха присъди между 3 и 8 години затвор от съда в лондонския квартал “Ууд Грийн” , предаде кореспондентът на БНР..

публикувано на 30.05.24 в 16:50
Къщата на Димитър Талев в Прилеп

Правителството търси спешно решение по казуса за къщата на Талев в Прилеп

Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да започне процедурата за закупуването на родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния..

публикувано на 30.05.24 в 12:56