Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Изпращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък

Без сигурност на Западните Балкани не може да има сигурност в Европа

Български войски в Украйна няма да отидат, обеща премиерът

Снимка: БТА

На съвместен брифинг с президента на Словения Наташа Пирц Мусар, която е на официално посещение в България, президентът Румен Радев коментира изказване на френския президент Еманюел Макрон от 26 февруари, на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще. "Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна, означава глобален сблъсък, означава неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт", предупреди Радев. Той също така заяви, че очаква от българския премиер Николай Денков да даде разяснения относно заявлението си за "готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България". Според Радев, Украйна не може да бъде оставена сама, но и не бива да се позволяват необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък.

На срещата, между българския президент и Наташа Пирц Мусар, бяха обсъдени рисковете пред региона заради войната на Русия в Украйна, повишеният миграционен натиск, енрегийната криза и др. Двамата президенти подчертаха, че България и Словения са от двете страни на Западните Балкани и са ангажирани да работят за стабилността в региона. Те изтъкнаха, че не може да има сигурност в Европа без стабилност в Западните Балкани.
По повод внесено от БСП в Народното събрание искане за спешното му изслушване, заради неговите изказвания при посещението му в Украйна за сключване на двустранно споразумение за сигурност между България и Украйна и да обясни дали това не предполага готовността на България да предостави войска, премиерът Николай Денков заяви, че този въпрос не е бил на дневен ред: 

"По никаквъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна. Зеленски не е повдигал такъв въпрос -подчерта Денков.  - Дори да го беше повдигнал някой /този въпрос - бел.ред./, аз щях да кажа това, което винаги съм казвал - български войски там няма да отидат“, допълни премиерът, цитиран от БТА. Той заяви, че това, което е било обсъждано, е военнотехническа помощ за Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42