Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри промени в Закона за чужденците в България

Облекчават режима за престой на граждани от трети страни

Снимка: БТА

На днешното си заседание, правителството одобри проектозакон за промени в Закона за чужденците в България. Целта е да се облекчи режимът за престой на граждани от трети държави - висококвалифицирани специалисти и сезонни работници. Разписана е и процедура за предоставяне на право за пребиваване у нас на чужденци „специализанти".

Уеднаквяват се изискванията за постоянно пребиваване на чужденците в България, оптимизира се процедурата по предоставяне на право на продължително пребиваване на инвеститори, като проверката на условията по инвестицията се възлага на Българската агенция за инвестиции. Предвидени са и наказания за административни нарушения на чужденци, които не са спазили действащото законодателство, регламентиращо правото на пребиваване и работа у нас. Облекчава се и административната тежест на работодателите - с направените промени няма да се изисква в първоначалния комплект от документи за разрешаване на пребиваване да се представя доказателство за адрес на пребиваване на чужденеца. Това ще става едва след като той влезе на територията на страната.
Отпада и възможността за предоставяне на пребиваване на чужденци, желаещи да извършват дейност с нестопанска цел.
За да влязат в сила, промените трябва да бъдат утвърдени от Народното събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български и чужди учени обсъждат българския език у нас и по света

Поредната Международна годишна конференция на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН ще се проведе на 15 и 16 май в София. По традиция на форума се разглеждат постиженията и тенденциите в областта на изследването на българския..

публикувано на 15.05.24 в 07:25

Интензивни валежи се очакват в Югозападна България в сряда

В сряда , 14 май, минималните температури ще са между 5 и 10°, в София 9°. Облачността ще е значителна, с дъждове предимно в западната половина на страната. В Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са интензивни. Максималните температури..

публикувано на 14.05.24 в 19:40

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00