Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тагарев: Престижно е да се помага на Украйна, има борба кой има принос за този престиж

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Тодор Тагарев отиде в парламента, за да бъде изслушан от комисията по отбрана във връзка с военната помощ за Украйна. На фона на искания за оставката му, от страна на ГЕРБ и ДПС, министърът заяви пред журналисти, че няма намерение да подава оставка. "Премиерът Николай Денков ще подаде оставка на 6 март. Защо да подавам дни по-рано, няма никакъв смисъл", заяви Тагарев.

"България е една от страните, които предоставят пропорционално най-много помощ за Украйна. Предоставили сме над 7000 тона материални средства, основно боеприпаси, десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и много други неща на Украйна. И ще продължим да правим това, според нашите възможности. Помагайки на Украйна, помагаме на себе си. Ако Украйна се защити, ще имаме по-добра сигурност в Европа", заяви Тагарев.
Аргумент за искането на оставката на Тагарев, от страна на ГЕРБ, е забавеното изпращане на бронетранспортьорите, които България обеща на Украйна. "Престижно е в евроатлантическата общност да се помага на Украйна и тук, може би, има някаква борба кой има принос за този престиж. Аз бих казал, че принос има кабинетът", коментира Тагарев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40