Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се присъедини към декларацията от Тирана за подпомагане на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На срещата на върха Украйна - Югоизточна Европа в Тирана беше приета декларация, с която международна общност е призована да увеличи подкрепата за Украйна. Към декларацията се присъединиха премиерът Николай Денков, президентът на Косово Вьоса Османи, президентът на Молдова Мая Санду, президентът на Черна гора Яков Милатович, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Украйна Володимир Зеленски, премиерът на Албания Еди Рама, председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и премиерът на Румъния Йон-Марчел Чолаку. 

Текстът на декларацията нарича войната на Русия срещу Украйна "най-голямата заплаха за европейската сигурност и международния мир". Подписалите се обещават непоколебима подкрепа за независимостта, териториалната цялост и трайния мир на Украйна в съответствие с Хартата на ООН и формулата за мир на Украйна. Те изразяват и готовност за участие в предстоящата международна мирна среща в Швейцария, предава БГНЕС.

Председателите на 19 парламента в държави от Европа, сред които и Росен Желязков, поискаха от републиканския председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън да придвижи пакета от 60 млрд. долара помощ за Украйна, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родители от Скопие на деца със синдрома на Даун, ще проучват добри практики в София

Родители и деца от Дневен център за лица със синдром на Даун ''Доза среќа'', гр. Скопие, ще пристигнат в София на 10 и 11 октомври, по покана и с финансиране от Фондация ''Българска Памет''. Целта на посещението на представителите на..

публикувано на 07.10.24 в 13:21

Посолството на Албания отвори вратите си за студенти на Софийския университет

В сградата на посолството на Република Албания в София се състоя приятелска среща между посланика г-жа Инид Мило със студентите и преподавателите по албански език от Катедрата по балканистика на СУ "Свети Климент Охридски", както и членове на албанската..

публикувано на 07.10.24 в 10:55

Кучета и котки без дом търсят осиновители на изложба в Русе

Изложба на бездомни котки и кучета в русенския “Екомузей с аквариум” подава ръка на осиновителите да намерят свой домашен любимец. Всички четириноги са спасени и излекувани от сдружението “Германо-българска помощ за животните”, каза неговият..

публикувано на 07.10.24 в 07:00