Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от Тараклия и Русе заедно правиха мартенички

Снимка: БТА

Учениците от лицея в молдовския град Тараклия и Основното училище в българския град Русе се събраха в работилница за изработка на мартенички. С този символ и в България, и в Молдова посрещаме настъпването на пролетта. И двете училища носят името на българския военен деец Олимпий Панов.
Децата и техните учителки по български език и литература бяха заедно чрез телеконференция. По време на онлайн връзката учениците правиха различни видове на пролетния символ от бели и червени конци на българския и молдовския народ.
Майсторски клас по изработката на гривни с бяло-червени конци проведоха сътрудниците на Музея за културното наследство на град Тараклия, начело с директорката Татяна Некит. Тя разказа на малките за легендата на мартеницата и ценността на народната традиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Унгария честваха предстоящия Ден на независимостта

Българи в Унгария отбелязаха Деня на независимостта. По традиция тържеството събра присъстващите пред паметника "Български дулап" в Халастелек – град в конгломерацията на Будапеща, съобщи за БТА Светла Кьосева, главен редактор на българо-унгарското..

публикувано на 19.09.24 в 12:11

Делегация на БАН посети люлката на Българското книжовно дружество в Браила

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията. Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто..

публикувано на 19.09.24 в 08:41
Сградата на правителството в Скопие

Македонските българи поискаха подкрепа от България

Българите в Северна Македония имат нужда от подкрепата на България, заявиха представители на българската общност от Прилеп, Струга, Битоля и Кавадарци. Те бяха изслушани в парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина. "Влизането в..

публикувано на 19.09.24 в 08:16