Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън поздрави България за националния празник

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В изявление, публикувано на страницата на Държавния департамент, държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън поздрави страната ни за националния празник. “От името на САЩ моля приемете моите най-добри пожелания към българския народ по повод 146-ата годишнина от Освобождението на България”, заявява той.

Антъни Блинкън изтъква, че страната му дълбоко цени дипломатическите отношения с България, които продължават над 120 години. “Нашето партньорство, базирано на споделени демократични идеали, съдейства за мира и просперитета на двете страни и допринася за единството и сигурността на Европа и трансатлантическата общност”, добавя държавният секретар. Той акцентира и на факта, че България и САЩ са обединени в подкрепата си за Украйна и нейния народ, който се бори да защити своята страна и свободата си от военната агресия на Кремъл.

Очаквам бъдещо партньорство за по-сигурно, проспериращо и справедливо бъдеще за нашите две обичащи свободата нации”, завършва изявлението си Антъни Блинкън.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01

Борис Бонев: ГЕРБ е продал съоръженията на Витоша за 8 млн. лв.

Столичният кмет Васил Терзиев припомни поетия ангажимент до края на мандата му през 2027 г. да има поне един работещ лифт на Витоша. На брифинг по повод неработещите съоръжения в планината той заяви, че няма как да има очаквания за шест месеца да бъде..

публикувано на 19.05.24 в 12:06