Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговарящите за ротация в правителството запазиха мълчание

Снимка: Ани Петрова

Първата вечер от преговорите между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната – Демократична България” за общо управление завърши без изявления. Според вицепремиера и външен министър Мария Габриел, която би трябвало да оглави правителството през следващите девет месеца, в двата почивни дни предстоят ключови разговори, които ще отговорят на въпроса дали ще продължи общото управление и под каква форма.

Преди да започнат преговорите между дамския екип от страна на ГЕРБ-СДС и мъжкия от страна на ПП-ДБ съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов заяви лаконично: “Ще постигнем съгласие, бъдете спокойни”, а премиерът Николай Денков добави: “Каквото сме имали, сме го казали досега.”

Христо Иванов отхвърли идеята на Бойко Борисов да бъде сменен финансовият министър

След ротацията ГЕРБ-СДС предлага коалиционо споразумение и по равен брой министри. ПП-ДБ пък застават зад своя меморандум с основни приоритети, сред които механизъм за попълване на регулаторите, реформи в службите и в съдебната власт, борба с корупцията. Вчера коалицията представи нови 12 условия – да има т.нар. обвързано, а не плаващо мнозинство, членовете на Комисията за противодействие на корупцията да бъдат обществено убедителни фигури, да се разширят правомощията на парламентарните анкетни комисии, да бъде приет нов Закон за съдебната власт, да се положат повече усилия за присъединяване към еврозоната и др.

Преговорите за още девет месеца живот на кабинета продължават днес.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15