Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

Снимка: архив

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров. Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет, симфонична музика, концерти за пиано и др. 

Основоположник е на българската композиционно-педагогическа школа, възпитала едни от най-изявените съвременни български композитори. Сред неговите ученици е и пианистът Алексис Вайсенберг. За свои творби получава двукратно “Менделсонова премия” на Берлинската академия(1918 г. и 1920 г.). 

Работи като пианист и композитор в Deutsches Theater на М. Райнхард ­в Берлин (1920­-32 г.), пише музика за негови постановки. През 1932 г. се завръща в България и в продължение на четири десетилетия е професор по пиано, камерна музика и композиция в Националната музикална академия, която днес носи неговото име.

 Редица от произведенията му като Българска рапсодия “Вардар” стават емблематични за българската музика.

Панчо Владигеров си отива от този свят на 8 септември 1978 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

публикувано на 02.05.24 в 04:10