Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Традицията на маскарадния фестивал "Кукерландия" продължава в Ямбол

Снимка: БГНЕС

Ямбол е "Кукерландия"!  Над 45 маскарадни групи от България ще дефилират на 17 март на 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Стартът на състезателните дефилета е от 9:00 часа на сцената до фонтана в Градския парк. Множество кукери, мечкари, сурвакари, бабугери, старци, русалии, сурати, джамалари, джоламари, рогацари, клопòтарци ще огласят парка със своите хлопки, благословии и наричания. Колорита на фестивала ще допълнят със своите обреди и "Мечките на Гаврил" от Асъу - Румъния, карнавалната група "Тиквеш" – Северна Македония и Клубът за активен живот "Балкан"- Одрин.

Свързани: 

Освен колоритни кукерски шествия с участници от цяла България, има също и забавни работилници за малки и големи, изложби, фотоконкурс, фермерско-занаятчийскоизложение, кулинарен шоу-спектакъл "Свинско с винско по кукерски" и още цял куп атракции.

По традиция "Кукерландия" се провежда в дните между Месни и Сирни Заговезни. Празникът представя уникалните местни кукерски традиции, които се отличават с невероятното разнообразие на маски, костюми, персонажи и игри, свързани с типичната за Сирната неделя обредност.

Вижте още:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боб, наденица и фолклор – пъстър и вкусен празник в село Житница

Вторият събор на боба с наденицата обещава незабравим празник на вкуса и фолклорните традиции в село Житница (Южна България). На красивите поляни на местната конна база на 7 септември се събират любители на автентичната кухня, за да оценят по..

публикувано на 07.09.25 в 07:15

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци: култура, вкус и родопски традиции

В Родопите киселото мляко е символ на здраве, дълголетие и традиция. От 29 до 31 август 2025 година село Момчиловци е домакин на ежегодния Фестивал на киселото мляко – празник, който съчетава култура, кулинария и родопски обичаи...

публикувано на 31.08.25 в 10:15

С отварянето към света българинът променя културата си на хранене

Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..

публикувано на 10.08.25 в 07:55