Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индийски военни освободиха похитените българи от кораба „Руен“

Снимка: bntnews.bg


Всички 17 моряци от различни националности, които са били на борда на похитения българския товарен кораб "Руен", са в добро здраве, обяви на извънреден брифинг във външно министерство вицепремиерът Мария Габриел. Екипажът сред който са и 7 българи са прехвърлени на индийския военен кораб. Преди това индийските военно морски сили превзеха  отвлечения от сомалийские пирати „Руен“, а пиратите се предадоха. Министър Габриел благодари за съдействието на индийската страна в целия процес по освобождаването. Тя благодари и на министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни. Корабът  "Руен" бе отвлечен на 14 декември 2023 г. От външно министерство заявиха също, че активно се работи и за освобождаване на отвлечените българи от екипажа на кораба "Galaxy Leader", похитен в Червено море на 19 ноември 2023 г.от йеменските хути.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почетоха Атанас и Любомир Далчеви с паметна плоча в Солун

Паметна плоча на Атанас и Любомир Далчеви беше открита в Солун по инициатива на Българската телеграфна агенция (БТА) и Генералното консулство на България в града. "България трябва да поставя знаци по света на места със следи от бележити българи", заяви..

публикувано на 17.09.24 в 11:13

С изложба в Букурещ ще отбележат два века от издаването там на Рибния буквар

Изложба "Петър Берон. 200 години от първото издание на "Рибния буквар"", първия модерен български буквар, отпечатан в Брашов през 1824 г., ще бъде открита на 17 септември от 18:00 ч. в Стъкления купол на библиотеката на Румънската академия, предаде за..

публикувано на 17.09.24 в 11:06

ВАС отказа да се произнесе по две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация, съобщиха от пресцентъра на съда. Едната жалба е срещу..

публикувано на 17.09.24 в 08:51