Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрономическата пролет идва със слънце и заоблачавания

Снимка: Архив

Астрономическата пролет настъпва на 20 март 2024 г. в 05:06 часа, когато е пролетното равноденствие. В края на месеца - на 31 март, в 03:00часа ще преместим стрелките на часовниците с 1 час напред, за да въведем лятното часово време, което ще бъдевалидно до 27 октомври.

В сряда, 20 март,  минималните температури в България ще са между 2 и 3° в София 1°. През деня до обяд ще е предимно слънчево, с умерен до силен северозападен вятър. После облачността ще е променлива до значителна, но ще е без валежи. Максималните температури ще са между 10 и 15°, в столицата 11°.


По Черноморието ще е слънчево, заоблачаване се очаква в следобедните часове. Температурите на въздуха ще са 9-11°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. 

Над планините след обяд ще е облачно. Над Централния Балкан ще превали слаб сняг. Температурата на 1200 м надморска височина ще е до 2°, на 2000 м до минус 4°.

В четвъртък остава облачно. На изток ще превалява дъжд, на места смесен със сняг. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°, а максималните - между 10° и 15°.

В Европа на Пиренейския п-ов от запад ще се заоблачава, след обяд ще завали. На Британските о-ви и Западна Франция също ще вали. Над централната част от континента, Апенинския п-ов и в Средиземноморието ще е предимно слънчево и топло. Валежи от дъжд и сняг ще има на Скандинавския п-ов, Прибалтика, Беларус и Украйна.

На Балканите преди обед ще е предимно слънчево. След обяд ще има по-значителна облачност, на места в Румъния и в Гърция ще превали.

В Лондон, Берлин и Париж ще е 16 - 17°. В Москва се очакват 3°. В Рим ще е 19°, в Атина 13°, в Белград 14°, в Букурещ 12°, в Истанбул 10°. Най-топлата европейска столица ще е Мадрид с 24°.

Отвъд Океана – във Ванкувър ще е 15 °, а в Монреал 5°. В Ню Йорк и Чикаго се очакват максимални 3-4°. В Лос Анджелис 22°, в Маями и в Мексико сити ще e съответно 23 и 30°. В Буенос Айрес 26°, в Рио де Жанейро 30°, в Дубай ще е 31°, в Йерусалим 16°.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05