Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град Елена и близките села се пълнят с посетители. По празниците пък напливът е толкова голям, че е почти невъзможно да откриете свободни легла. Тук местата за настаняване се множат непрекъснато и в момента те са над 250. "Не е останало населено място при нас, което да е без семеен хотел или къща за гости" – казва ни Евдокия Околова от Община Елена.
"В самия град има седем паметника на културата с национално значение. Много интересна е къщата музей на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, първото класно училище – Даскалоливницата, Камбуровият хан, където са запазени бита и традициите на еленчани от XIX в. Изключително интересна е църквата "Св. Никола" с уникалните икони. В града имаме още две църкви.
Не случайно Елена е бил наричан българския Витлеем по време на Възраждането. Гостите посещават дърворезбарската и грънчарската работилница, както и Природонаучния музей, който се помещава в красива дървена сграда, вписваща се отлично на фона на калдъръмените улички и възрожденския облик на града."
А защо да не разнообразите почивката си с риболов в някой от язовирите, с конна езда, планинско колело или пешеходни преходи сред природата?
В бутиковата винарна на село Марян пък ще ви предложат дегустация на местни сортове вина с типичните мезета от този край. Но най-известната забележителност, превърнала се в туристическа визитка на целия регион е еленският бут. И не, не става дума за специалитет от еленско месо, а за неустоимо вкусния, топящ се в устата свински бут, приготвен по стари еленски рецепти единствено и само тук:
"Единствено климатът играе роля за неговото сушене – това са естествените течения на Еленския Балкан. В осоляването е майсторлъкът! 40 дни след като се осоли, месото се поставя в специални бъчви, след това се вади и се разчита на естествения местен климат. По Коледа се колят прасетата, около май месец нарязваме бута и е готов. Покрай този специфичен продукт станахме разпознаваема дестинация. През месец октомври 2023-та отбелязахме 10-то юбилейно издание на Празника на еленския бут" – разказва г-жа Околова пред Радио България.
Общината залага на фестивалния туризъм и на богатия културен календар. Идеята е всеки месец да има поне едно събитие, което да представя типичните балканджийски традиции. Една от тях е празникът на свети Харалампий през февруари. Тогава се месят питки с мед и орехи, които се раздават за здраве. За целта се организира голямо празненство на градския площад. И още:
"В края на април читалището на Елена организира фолклорно надиграване и надпяване, което е доста мащабно и тогава също градът се пълни с участници и туристи. В рамките на 2-3 дни, пристигат над 1000 гости от цялата страна. Голям интерес има и към фестивала "Произведено в Елена". Тази година празникът ще се състои на 15 юни и тогава всички производители от Еленския Балкан ще се съберат, за да предлагат своите специалитети - био мед, продукти от нашата гъбена ферма, билки, екологично чисти сокове, кисело мляко и млечни продукти от мандрата на град Елена и пр. Разбира се, ще се наблегне на еленския бут, както и на всякакви майсторски приготвени нашенски сурово-сушени деликатеси, като суджук, луканка, колбаси и пр., които чудесно се съчетават с виното от село Марян!" – казва в заключение Евдокия Околова.
Вижте още:
Снимки: Венета Николова, община Елена
Скалните венци, надвесени над река Русенски Лом и нейните притоци Бели, Черни и Мали Лом са магнит за природолюбители и търсачи на висок адреналин. Целият район е известен като Поломието или „Планина под равнината“. В течение на хилядолетията тук реките..
“София за начинаещи в 55 стъпки” – така се нарича туристическата обиколка на българската столица, организирана от Общинското предприятие „Туризъм“ (Visit Sofia). Безплатният пешеходен тур е подходящ за хора от всички възрасти, продължава 1 час и 45..
Чаирските езера са защитена местност в Западните Родопи, известна с естествено образували се свлачищни езера. Те са покрити с дебел торфен килим, а наоколо погледът се любува на зелени ливади и вековни смърчови гори. Намират се на 19 км източно от..