Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запознайте се с тайния живот на семейство скални орли

Снимка: facebook.com/ecomuseumruse

До 7 април посетителите на Екомузея с аквариум в крайдунавския град Русе могат да разгледат изложбата "Поглед към гнездото на скалния орел" на Ивайло Ангелов, докторант в Националния природонаучен музей при БАН. Българският учен е посветил последните 3 години от професионалната си кариера на този пернат вид. За целта Ангелов е инсталирал фотокапан със сензори в обитаемо гнездо на скален орел, който прави 12 900 снимки за период от 45 дни. Това е времето, в което едномесечното орле, отглеждано в наблюдаваната среда, израства и отлита. 

Заснети са любопитни моменти от "житието и битието“ на орловото семейство. "Мъжкият основно носи храната, а женската топли малкото през деня и нощта. Той  носи малко повече гнездови материал, а тя добавя зелени клонки, като почиства и хранителните остатъци от гнездото. Мъжкият има грижата да прогонва и орли – натрапници, както и други хищни птици", казва Ангелов пред БТА и допълва: "Често работя от големи разстояния – наблюдавам орлите от три-четири километра. Работата е в трудни полеви условия – в дъжд, сняг, студ. Придвижвам се по лоши черни пътища, но тази работа за мен е страст".

Вижте още:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заловиха хакера “Емил Кюлев”, пробил базата данни на държавни институции, банки и юридически лица

Софийската градска прокуратура задържа за срок до 72 часа и привлезе като обвиняем хакера, представящ се в онлайн пространството с псевдонима “Емил Кюлев” – бивш банкер и едно от лицата на ъндърграунда след падането на комунистическия режим...

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Река Дунав при Будапеща

С призива да пазим Дунава син отбелязваме Деня на реката

На днешния ден преди 20 години е обявен Денят на река Дунав и оттогава се отбелязва с различни инициативи. Тазгодишното мото “Да пазим Дунав син” призовава хората, живеещи в Дунавския басейн, да повишат своята осведоменост и да бъдат активни в..

публикувано на 29.06.24 в 10:41

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25