Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Снимка: МЗХ

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Молдова Владимир Боля.


През 2023 г. обменът на селскостопански стоки между двете страни възлиза на 89,7 млн. щ. д. Боля запозна Вътев с мерките, предприети от молдовското правителство за задържане на младото население в селските райони и за насърчаване на малките семейни ферми.


Двете страни стигнаха до заключението, че българските аграрни университети могат да помогнат със своята експертиза в изграждането на модели за отглеждане на дребен рогат добитък, увеличаване на производството на мляко и месо в Молдова. Ще бъде подготвен и подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество в земеделието между България и Молдова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Владимир Малинов

Поскъпването на тока ще е около 10%, а не с първоначално поисканите 30%

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има, заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов. "Мисля, че увеличението може да е минимално в рамките на инфлационните процеси. Има механизми за постигане на по-ниска..

публикувано на 20.05.24 в 08:48

Митничари откриха рекорден брой нелегални цигари на ГКПП “Кулата”

Близо 6,5 млн. къса нелегални цигари са открити при митническа проверка в района на ГКПП “Кулата”, съобщиха от Апелативната прокуратура в София. Цигарите са били поставени в 324 950 кутии без бандерол и скрити в метални шкафове за електрически табла..

публикувано на 18.05.24 в 12:04

Служебният кабинет се обяви за ускорено изграждане на нови ядрени мощности и Вертикалния газов коридор 

Междуведомствени работни групи ще работят за по-бързо осъществяване на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Групите са създадени със заповед на служебния..

публикувано на 16.05.24 в 14:24