Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Главчев обеща до седмица да предложи служебен кабинет

Димитър Главчев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи на председателя на Сметната палата Димитър Главчев (ГЕРБ) папката с мандат за съставяне на служебния кабинет. Радев благодари на Главчев, че той единствен от поканените за предварителните разговори възможни кандидати за поста се е съгласил да поеме ангажимента.

"Това е трудно решение и за двама ни. Подхождам с отговорност, това беше единствената алтернатива, за да се избегне конституционна криза. Ще ви представя състав на правителство равно отдалечен от всички политически сили, с експерти с добро име в обществото", заяви Димитър Главчев.

Президентът го призова, а Главчев се съгласи да изпълни мандата до 7 дни, тъй като това би позволило организирането на избори 2 в 1 - за Европейски и за български парламент. Радев обеща да не се намесва по никакъв начин в съставянето на правителството.

Конституцията не предвижда в какъв срок Главчев трябва да предложи служебен кабинет. Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40