Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

Снимка: БГНЕС

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените заслуги на всяка страна в процеса на интеграция. “Спазването на този принцип е гаранция за запазване на стабилността и сигурността в Европа”, подчерта Радев. 

Според държавния глава евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива и напредъкът на страните от региона не бива да изпада от фокуса на европейските институции.

“Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на предизборната кампания с провокативен характер, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни”, каза още Румен Радев. Той добави, че добросъседството е основен аспект в процеса на разширяване и подчерта готовността на страната ни – независимо от отрицателните послания от Скопие – да поднови усилията за конструктивно двустранно сътрудничество.

Еврокомисарят Вархей е сред гостите на форума "Европейския съюз среща Балканите" в София, който събира лидери от Общността, министри на външните работи и политици. Акцент на събитието е засилването на регионалното сътрудничество.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екопътека ''Ждрелото на река Ерма''

Очаква ни есенно слънчево време, минималните температури ще падат

В петък , 18 октомври , ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Минималните температури ще бъдат между 2° и 3°, по Черноморието до 6°- 8°, в София – около 0°...

публикувано на 17.10.24 в 19:45
Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00