Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията възможна?

Училище на Теодосий Теодосиев на път да отвори врати с помощта на българи в чужбина

Снимка: личен архив

Една кауза обедини българи, живеещи у нас и зад граница – да материализират отколешната мечта на Теодосий Теодосиев. "Златният учител на България", както го наричат у нас, иска да създаде Център за обучение на най-даровитите му ученици по физика, математика и астрономия. За целта преди време той купува стара изоставена сграда край село Бъзовец близо до град Трявна. Но поради липса на средства за ремонт, проектът му е замразен. До момента, в който Сдружение "Завет", обединяващо българи, живеещи зад граница, решава да му помогне.

През миналата година членовете му лансираха кампания, но не за набиране на парични средства, а за осигуряване на материали за ремонт на старата сграда. Инициативата получава широка подкрепа сред българите в чужбина. От Великобритания пристига цяла "бригада" ентусиасти, които запретват ръкави и така, с общи усилия, започва ремонтът на школото по физика и математика в сърцето на Балкана.  

Сградата е от 1931 г. и е била училище допреди повече от 40 години. Наоколо няма мобилно покритие и там децата ще могат да се откъснат от дигиталния свят, за да се отдадат изцяло на подготовката си за олимпиади и световни първенства. "Но от момента на закупуването й от Теодосий, минават години и никой не се притича на помощ", казва Фотина Вълчева от сдружение "Завет" в интервю за БНР и добавя:

Фотина Вълчева
"Мястото е изключително красиво и не мога да ви опиша вечерите! Просто имате чувство, че като протегнете ръка, може да стигнете звездите на небето. А неговата идея е точно такава – през деня децата да се занимават с физика, до обяд да имат уроци, а след това да изучават билките в гората и той да ги запознава с различните видове дърветаВечер пък ще имат занимания по астрономия."

Ремонтът стартира миналото лято. Материалите са осигурени от български фирми, които даряват  бои, керемиди, дървен материал и пр. В продължение на 7 дни доброволци от страната и чужбина успяват да свършат чудеса!


"За 1 седмица наистина доста работа се свърши. Успяха да подменят цялата електрическа инсталация на училището. Също така и да направят ВиК инсталацията, защото в сградата нямаше такава. Ремонтираха стълбите и т.н. Беше невероятно преживяване и резултатът, който накрая се получи, си струваше. Тази година ще продължим работа, за да се довърши училището до краяУчителят също така е закупил сграда, която ще бъде и пансион за децата. Там те ще могат да се настаняват за седмица или две в добри условия" – казва Фотина Вълчева.

Бъдещото училище за млади дарования ще бъде абсолютно безплатно. Целта е делото на Тео да продължи и след него. "Искам тази база да остане и след като мен вече няма да ме има, и в нея стажантите ми да продължат обучението на децата", казва учителят Тео. И още:

Теодосий Теодосиев
оята идея е да си направим сред гората едно училище, в което да няма никакъв лукс, но да бъде солидно, като манастир да е построеноИ да има "нула такса" за учениците, така че и най-бедният човек да може да изпрати детето си горе в планината, и то да получи подготовка на световно ниво в областта на математиката и физиката. Обектът беше буренясал и т.н., но се намериха едни хора от Великобритания, които там работят като строители и въстановяват стари къщи и замъци. Миналото лято дойде една бойна бригада. Аз очаквах че ще дойдат 5-6 човека, а пристигнаха 40 души! Те направиха палатков лагер и така обектът беше "задействан”. Аз съм дълбоко благодарен на тези хора! Даже сред тях имаше един професор по ядрена физика от университета в Хамбург, който пристигна с жена си и те рязаха клони, мъкнаха дъски,  почистваха района. Значи инициативата ни се превръща във всенародно дело. Надеждата ми е, че до няколко години училището ще е готово и ще  започне да посреща ученици" – каза в заключение Теодосий Теодосиев.

Финансова подкрепа за дело на учителя може да бъде изпратена на фондацията на учениците на Теодосий Теодосиев – Фондация "ТЕО", като средствата ще бъдат използвани за образование.

Вижте още:

Текст: Венета Николова (по материали на Димитрина Николова от БНР-Стара Загора и Даниела Големинова от БНР-Хоризонт). 

Снимки: личен архив, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55