На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима.
Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне до там. Тогава, въпреки забраната на съветските авиоконструктори заради тежките метеорологични условия, българските летци поемат добре премерен риск и осъществяват полета с нововъведения у нас въздушен лайнер Ил-18. Членове на екипажа са Иван Иванов - главен пилот, Андрей Иванов - командир на самолета, Йордан Песаров - пилот, Павел Игнатов - борден инженер, Серафим Колчев - борден радиотелеграфист, Тома Тодоров - щурман, Господин Господинов - щурман, Петър Петров - земен инженер по двигатели и две стюардеси - Мария Иванова и Славка Григорова.
Полетът с дължина 16 123 км. е по маршрута София – Париж – Дакар – Расифе – Асунсион – Лима. На борда на самолета, освен българските баскетболистки, са също така тимовете на Югославия, Чехословакия и Франция.
През 2012 г. на тържествена церемония единствените живи към онзи момент членове на екипажа Андрей Иванов, Павел Игнатов и Господин Господинов са наградени от президента Росен Плевнелиев с орден „За граждански заслуги”.
Вижте още:
На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на скромния отшелник от Рила планина и небесен покровител на българския народ и на българските лекари. Наричан още приживе "земен ангел" и "небесен жител", свети Иван (Йоан) Рилски е един от..
Точно преди 75 години, а именно през 1949 г., най-голямото естествено находище на дървовидна хвойна (Juniperus excelsa) в Европа - "Тисата" , намиращо се в подножието на Пирин, е обявено за резерват. Дървовидната хвойна е южен..
Точно преди 100 години, на 12 септември 1924г. започва освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски" , построен "в знак на признателност към руския народ за Освобождението на България от османско иго през 1878 г.", по идея на българския..
Започне ли да застудява, идва време за слагане на туршията. Приготвянето на този зимен деликатес в домашни условия е широко разпространена традиция..