Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат повишаване на разходите за отбрана и по-високи заплати за военните

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

Искаме повишение на военните разходи, ако е възможно, до 2,5% от БВП, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. 

"Знаем, че в НАТО, сега на срещата на високо равнище, 2% ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора. Получава се парадокс, че в един момент ще имаме модерна техника, а няма да имаме личен състав".

Въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред пред политиците, но е на дневен ред като дискусия, добави Запрянов.

Имаме въоръжение и техника за военновременните формирования, остава да се направят законовите стъпки, за да може да готвим резерва, каза началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Двамата присъстваха на честването на 112-тата годишнина от основаването на Военната академия „Г. С. Раковски“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23

Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента

Легендата на българската естрада Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента. Отличието беше връчено след нейния концерт на 20 май в Народния театър "Иван Вазов" за изключителната значимост на цялостното ѝ творчество към българската..

публикувано на 21.05.24 в 14:10