Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Снимка: личен архив

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много. В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим информация обаче, ще открием една малко популярна традиция, запазена на територията на днешна Бесарабия, където живеят много етнически българи.

"На една линия се поставят всички яйца – по едно от всеки участник. След това с топка за тенис, участникът се опитва да избута някое яйце извън рамката, в която са заградени. Всяко излязло яйце е трофей за този, който го е уцелил. Играта се случваше на улицата, а на всяко яйце се правеше легълце от пясък и земя, в което то да може да стои право" – разказа ни етнографът от Молдова Галина Манолова.

"Когато писах за тази игра, бях сигурна, че тя съществува и досега, и какво беше моето учудване като се оказа, че играта направо се е изгубила! Открих, че тя е позната не само в моето родно село Кайраклия, но и в околните, основно български села – уточнява Галина Манолова. – Търсих материали дали това не е молдовска, украинска или руска заемка, но тази игра се наблюдава само при българите."

По Великден при българите в Молдова ни води интересна публикация от колекцията на Радио България, в която може да чуете разказа на изследователката за почти забравената великденска игра на сънародниците ни в Бесарабия и пожеланието ѝ за повече мир и светлина в душите ни:

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

публикувано на 02.05.24 в 04:10