Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Снимка: FB / Grigor Banushi

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и част от редакция "Предавания на албански език" на Радио България. Събитието е в Софийския университет на 18 април, в заседателна зала 1, от 16 ч., с вход свободен.
"Недовършена симфония" е психологически трилър и симфония от трагично преплитащи се човешки съдби. Дисидентът Адриан Мара, композитор и диригент, избягал от диктаторския режим в Албания и установил се във Франция, е пребит от непознати и временно загубва паметта си.
Григор Бануши е роден в Тирана през 1948 г. Завършва Езикознание и литература в Университета в Тирана и работи като учител в община Пука. Бил е и журналист в "Радио Тирана". През 1997 г. публикува дебютния си роман "Смъртта на Нарцис", последван от романа "Лицето на дявола" (2009). Третият роман на Григор Бануши – „Гневът на самодивите“, излиза през 2015 г. и е номиниран за Европейската награда за литература. Той е издаден и у нас от издателство "Персей", отново в превод на Екатерина Търпоманова.

Вижте също:

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска държавна делегация носи във Ватикана българските символи за мир и духовно единение

Всяка година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, българска делегация начело с председателя на Парламента или държавния глава бива приета на аудиенция..

публикувано на 21.05.24 в 07:15

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00