Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

Снимка: FB / haemophilia.bulgaria

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат засегнати от хемофилията, но е факт, че има и жени, които имат проблем с кръвосъсирването и това може да бъде животозастрашаващ фактор, а в България все още няма механизъм за тяхното лечение. 

Към този проблем насочиха вниманието медицински специалисти по повод 17 април – Световния ден за борба с коварното генетично заболяване. Тази дата е определена още от 1989 г. по инициатива на Световната федерация по хемофилия, с цел да се дава повече информация за причините при нарушеното кръвосъсирване и за нуждата от здравни грижи навсякъде по света. По повод Световния ден за борба с хемофилията, на 20 април Българската асоциация по хемофилия организира велопоход под надслов "Заедно" в София, Пловдив и Варна.


В столицата стартът на велопохода е в 11 ч. от пилоните на НДК, а начален пункт в Пловдив ще бъде площад "Съединение". Във Варна колоездачите ще направят преход в Морската градина, за да насочат вниманието към оскъдната информация за хемофилията, която достига до обществото ни. По думите на една майка, децата с хемофилия не бива да бъдат държани под "стъклен похлупак", защото с правилна терапия те могат да живеят като всички останали – да посещават училища и детски градини без никакъв проблем, стига за тях да има адекватна терапия. 

Снимки: facebook.com/haemophilia.bulgaria

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05
Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03