Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Снимка: phys.uni-sofia.bg

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра „Астрономия“ – всичко това е само част от програмата в Пролетния ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Провежда се на 20 април 2024 г., от 11:00 до 15:30 ч., а поканата е към всички, които искат да прекарат няколко интересни часа в света на науката.

Лекционната част е посветена на 100-годишнината на катедра „Теоретична физика“, както и на изчислителните устройства и тяхната еволюция – "от сметалото до компютъра". Чрез лекцията си "Физика на гмуркането", двама учени ще въведат слушателите в света на оптиката и спектроскопията. И това не е всичко!  Ще бъде направен видео мост с Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН (CERN)  в Швейцария, по повод нейната 70-годишнина, както и 25 години от началото на българското участие в научните проекти на ЦЕРН. Водещи в тази презентация са професори от катедра „Атомна физика“.

Основната цел на организаторите е чрез своята разнообразна програма в Деня на отворените врати, да напомнят за своя юбилей – 135 години от преподаването на физика в Софийския университет, както и да покажат физиката като универсална наука, способна да разкрие нови светове пред човешкото познание, а също и възможност за професионална реализация, както у нас, така и в чужбина. Адресът на Физическия факултет в София е бул. "Джеймс Баучер" N5.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05