Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Снимка: БТА

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“ между 15 юни и 18 август, събщава БТА.


Изложбата вече беше представена през 2023 г. във Вотивкирхе, Виена, и бе посетена от над 22 000 души от 37 националности. Тогава, в интервю за Радио България българският творец разказа как публиката възприема произведенията му:

Зографът Диан Костов

“Идват много млади хора и споделиха, че изложбата в техните очи представлява съвременен прочит на религиозното изкуство, че го чувстват близко и че то по някакъв начин ги връща към вярата, към църквата, към този вид творчество, което към края на 19-и век е обхващало около 95% от сътвореното в световен мащаб, а днес е едва три-четири процента. Всъщност със съпругата ми Милена Ташкова (с нея изградихме концепцията) точно това искахме – нашите неща да бъдат съвременни, да вълнуват хората и те да ги разбират.”



В Брюксел експозицията ще предложи още по-голям размах.



В базиликата посетителите ще бъдат предизвикани да изминат духовен път от 3 етапа. "Накъде отиваме" въвежда в света на вярата. Втората част започва с голям трънен венец, под който има огледало. Заставайки под венеца може да се зададе въпроса за "Цената", която плащаме за нашите трудни избори. Третата част – "Пътят", отвежда сред 70 оригинални икони и картини на Диан Костов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10