Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Снимка: БГНЕС

Тази година времето е на страната на българския туризъм!  Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи летовници по нашето Черноморие. А наближаващият Великден, който ще отбележим на 5 май, се очертава като рекорден за туризма ни от 2019 г. насам. Предпочитани чужди дестинации по празниците са съседните Балкански страни, но също Италия, Испания, Великобритания и други европейски държави. "Но ние очакваме много интензивни пътешествия на българите основно в България. Преобладаващ е изборът на нашите спа и планински курорти, както и на Черноморието ни" - каза Константин Занков, експерт в туризма и добави:


"Общо пътуванията, които очакваме са между 900 хиляди и 1 млн. в периода на празниците - става дума за датите между 1 и 10 май. Това означава, че около 800 хиляди наши сънародници ще пътуват в България и още близо 150 хил. ще се отправят в чужбина. Но тук говорим за всички форми на туризъм, в т.ч. и посещение на близки роднини и приятели. И ако в предходните години за този период сме имали около 600 хил. пътуващи българи, сега те са около един милион, което е сериозен ръст."


Тази година отбелязваме 1-ви май, Великден и Гергьовден в няколко последователни дни в началото на месец май. Така че хората масово си осигуряват дълга пролетна ваканция, като сливат почивните дни с един или два дни платен отпуск. "Очакваният ръст на цените в сектора е между 5 и 10%, но това е нормално, защото търсенето определя предлагането. А и българинът вече по-отрано резервира ваканцията си, което му позволява и по-добре да планира разходите си по време на пътуване" – категоричен е Константин Занков.

Инфлацията, войните в Украйна и Близкия Изток, политическата нестабилност и предстоящите избори не оказват никакво влияние върху намерението на нашенеца да пътува. Същото важи и за чуждите туристи, които и тази пролет избират България, като евтина и атрактивна дестинация.

"За Великденските празници очакваме около 80 хиляди чужденци в България. За много от тях България е традиционна дестинация за Великден и за едно пролетно пътуване с поглед към приближаващото лято. А летният сезон се очертава като много добър. Имаме повече заявени полети от пазар Великобритания, изключително силни записвания на пазар Полша и леко увеличение на пазар Германия, където за съжаление все още предстои да си възвърнем предишните темпове. Причината е, че там сезонът се планира доста по-отрано, за да има чартъри. Надяваме се най-сетне да достигнем нивата от 2019 г., която беше рекордна за туризма в световен план"- обяснява в Константин Занков.

Според него приемането на България в Шенген по въздух и вода не оказва ефект върху туризма ни, но пък прави пътуването на българи и чужденци по-бързо и по-приятно. "Приемането ни в Шенген по земя обаче ще доведе до сериозен ръст на пътуванията както към, така и от България" – заключава Константин Занков в интервю за Радио България.

Вижте още:

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15