Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Терзиев:

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Снимка: Васил Терзиев / фейсбук

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София.

Сградите са били паметници на културата, но през различни периоди статутът на защита им е бил отнет. “Някои от тях са знакови, познати на софиянци – като кооперация “Царевец” на Орлов мост, а други представляват малки архитектурни бижута, разположени в кварталните улици”, пише на фейсбук страницата си столичният кмет.

Васил Терзиев припомня, че само от 2000 г. досега е бил отнет статутът на недвижимо културно наследство на над сто сгради. “За съжаление, голяма част от тях са премахнати, преустроени и надстроени, обновени или санирани, поради което са загубили своите качества”, добавя той.

Кметът се надява 17-те сгради да бъдат възстановени в автентичния им вид и да се използват. “И да помогнат за превръщането на София в град, който помни и се грижи за историческите си ценности”, подчертава Васил Терзиев.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05