Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За църковния празник на Светите братя Кирил и Методий

Форум в Атина събира учени, учители и ученици по "Пътя на светлината"

"Радио България" на БНР е медиен партньор на събитията

Памет за Светите братя и в Гърция
Снимка: Иво Иванов

С диктовка, посветена на 24 май, започват честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Събитията се организират на 10 и 11 май, когато православната ни църква почита паметта на светите братя. Програмата за чужбина на БНР - "Радио България" - е медиен партньор на инициативата. 

В рамките на празничната кампания на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН - „Написаното остава. Пиши правилно!“, малки и големи ученици ще участват в кратка диктовка, за да проверят как са усвоили българския правопис и пунктуация. С това те ще засвидетелстват и почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Ученици от БНУ Св.Св.Кирил и Методий - Атина

Гл. ас. д-р Радостина Стоянова от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН ще изнесе урок на тема "Св. св. Кирил и Методий – съпокровители на Европа" по Националната програма „Неразказаните истории на българите“ на МОН.

Предвидени са още калиграфска работилница, в която участващите ще се потопят в магията на калиграфията и ще могат да усвоят умения за изящно изписване на кирилските букви, както и инициативата "Моето похвално слово с рисунка за светите братя". Под вещото ръководство на доц. д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ децата ще пресъздават образите на светите братя, на български писатели и поети, на картини, родени от магията на кирилското слово. Целта е да се провокира детското въображение и да се стимулира родолюбието сред българчетата в Атина. 

След урок по родолюбие в БНУ Св.Св.Кирил и Методий в Атина

Заявки за участие в инициативите се приемат наbnubuuditeli@gmail.com, а мястото на провеждането им е сградата на БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Атина, ул. „Лиосион“ №117, Λιοσίων 117, Αθήνα – Πλατεία Αττικής, 10440, ΑΤΤΙΚΗΣ.  

На 11 май в гръцката столица, под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и с медийното партньорство на програмата за чужбина на БНР – "Радио България", ще се проведе международният научен форум „Пътят на светлината“. Организатори са Кирило-Методиевският научен център, Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" и Асоциацията на българските училища в чужбина. 

Форумът има за цел да допринесе за популяризирането на българския език и култура зад граница посредством дейността на неделните училища, като представи делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици и ролята на България за съхраняването и разпространението на кирилицата. 

Икона на Св.Св.Кирил и Методий, музей В.Търново

Лектори ще бъдат проф. Константинос Нихоритис, доктор хонорис кауза на СУ "Св. Климент Охридски", проф. Веселка Желязкова от Кирило-Методиевски научен център към БАН, проф. Маргарет Димитрова, проф. Андрей Бояджиев, проф. Магдалена Костова-Панайотова и доц. Диана Атанасова от Софийския университет, проф. Ваня Станишич от Белградския университет, проф. Велка Попова и проф. Димитър Попов от Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", проф. д-р Атанасиос Капсалис от гръцката духовна академия, д-р Самуил Шивачев от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", гл. ас. д-р Нели Ганчева от Кирило-Методиевския научен център на БАН), гл. ас. д-р Радостина Стоянова от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" – БАН.

Изпит в БНУ Св.Св.Кирил и Методий в Атина

Форумът ще бъде закрит с празнична програма, подготвена от учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Атина.

Снимки: facebook.com/BNUKiriliMetodii, Иво Иванов, Кр.Мартинов

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/ Асоциация за развитие на българската общност в Молдова

Българското беше представено в "Европейското градче" в Кишинев

"Европейско градче" беше открито в центъра на молдовската столица Кишинев на днешния 9 май, специално за Деня на Европа. В събитието се включиха президентът Майя Санду и еврокомисарят Йоханес Хан. В рамките на "Европейското градче" страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 17:17
Снимка: БНУ

Българското школо в Кеймбридж празнува десети рожден ден

На 11 и 12 май, с празничен спектакъл и международен образователен форум, Българското неделно училище "Св. Иван Рилски" в Кеймбридж отбелязва 10 години от своето основаване. Започнало дейност с едва десетина ученици, днес училището е с филиали в..

публикувано на 09.05.24 в 09:25
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08